Vapaasukellus

Vapaasukellus on sukellusta ilman laitteita eli hengitystä pidättäen. Sukeltajan ”laitteena” toimii hänen oma kehonsa.

Oikeanlaisen harjoittelun avulla sukeltajan on mahdollista vaikuttaa omiin henkisiin ja fyysisiin rajoitustekijöihin. Aloittavat sukeltajat usein yllättyvät kuinka nopeaa kehitys voi olla etenkin harjoittelun aloitusvaiheessa.

Kuva: Tommi Pasanen

Vapaasukellus on ennen kaikkea nauttimista vedessä olemisesta. Mahdollisimman rento kehon ja mielen tila ovatkin hengityksenpidätyksen a ja o. Mitä rennompana sukeltaja oppii vedessä olemaan, sitä vähemmän hänen kehonsa käyttää happea.

Vapaasukelluksen kattojärjestönä toimii AIDA (Association Internationale Pour De Le Development De L’Apnee). Aida – vapaasukelluskursseja on eri tasoisia ja niillä käydään läpi mm. sukeltamisen tekniikkaa, parina toimista ja tuevallisuusasioita. Harjoituksia tehdään altaassa ja avovedessä. Intro-tason kurssille osallistumiseen ei vaadita mitään ennakkokokemusta. Vapaasukelluksen voi aloittaa kuka tahansa terve ja normaalikuntoinen henkilö.

Jyväskylän sukeltajat ry:n jäsenille on pyritty vuosittain järjestämään Aida Intro tai Aida 2 – tason kursseja yhteistyössä naapuriseurojen kanssa. Kouluttajana on toiminut vapaasukelluksen konkari Kimmo Lahtinen.

Vapaasukelluskursseja voi tiedustella myös Freediving Team of Finlandilta, joka on Sukeltajaliiton alainen vapaasukellukseen keskittynyt seura.

Lisätietoja:

www.aidainternational.org

www.freediving.fi

Kuva: Tommi Pasanen
Jyväskylän Sukeltajat ry

Sysmäläntie 2
40530 Jyväskylä

 

Kivaa laitteilla ja ilman.